SEO

Strukturerad data

Vad är strukturerad data och hur det kan hjälpa din verksamhet

Strukturerad data är en viktig aspekt för webbsidor som vill få ökad exponering på sökmotorer som Google. Genom att använda små kodsnuttar kan innehållet på webbsidorna klassificeras på ett sätt som hjälper sökmotorerna att förstå vad informationen handlar om. Detta kan hjälpa webbsidor att dyka upp högre upp i sökresultaten och visa mer och bättre information för användarna.

Även om matrecept är det vanligaste exemplet på användning av strukturerad data, kan det användas för mycket mer än så. Det kan användas för information om filmer eller TV-serier, företagsinformation, evenemang, frågor och svar och mycket mer. Strukturerad data kan också hjälpa till att öka chanserna att användare klickar på sökresultaten genom att visa mer relevant information.

 • Strukturerad data hjälper webbsidor att öka sin exponering på sökmotorer som Google.
 • Det kan användas för mycket mer än bara matrecept, inklusive information om företag, evenemang och filmer.
 • Strukturerad data kan hjälpa till att öka chanserna att användare klickar på sökresultaten genom att visa mer relevant information.

Vad är strukturerad data?

Strukturerad data är en typ av data som är organiserad på ett sätt som gör det lättare för sökmotorer att förstå innehållet på en webbsida. Detta görs genom att markera olika typer av information på sidan på ett visst sätt, vilket gör att sökmotorerna kan tolka den på ett effektivt sätt.

Användningsområden för strukturerad data

strukturerad-dataStrukturerad data kan användas på flera olika sätt för att förbättra sökmotoroptimering och synlighet på webben. Här är några vanliga användningsområden:

 • Artiklar: Blogginlägg, nyhetsartiklar och andra typer av textbaserat innehåll kan markeras med strukturerad data för att göra det lättare för sökmotorer att förstå innehållet och visa det på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Företag: Strukturerad data kan användas för att markera information om företag, såsom öppettider, adress, logotyp och annan relevant information. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa företagets information på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • TV-serier: Strukturerad data kan användas för att markera information om TV-serier, såsom betyg, sammanfattning och annan relevant information. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om TV-serier på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Böcker: Strukturerad data kan användas för att markera information om böcker, såsom betyg och möjlighet att köpa boken direkt via sökresultaten. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om böcker på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Filmer: Strukturerad data kan användas för att markera information om filmer, såsom betyg och bild. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om filmer på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Mjukvara: Strukturerad data kan användas för att markera information om appar och annan mjukvara, såsom betyg och annan relevant information. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om mjukvara på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Event: Strukturerad data kan användas för att markera information om olika evenemang, såsom kalender med datum för olika konserter eller föreläsningar. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om evenemang på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Recept: Strukturerad data kan användas för att markera information om recept, såsom bild, betyg och länk. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om recept på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • Produkter: Strukturerad data kan användas för att markera information om produkter, såsom produktinformation, länk, pris och betyg. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa information om produkter på ett mer relevant sätt i sökresultaten.
 • FAQ: Strukturerad data kan användas för att markera vanliga frågor och svar på en webbsida. Detta gör det lättare för sökmotorer att visa relevant information i sökresultaten och hjälpa användare att hitta svar på sina frågor.

Genom att använda strukturerad data på rätt sätt kan man förbättra sin synlighet på webben och öka chansen att visas på ett mer relevant sätt i sökresultaten. Detta kan leda till fler besökare på webbsidan och ökad click-through rate (CTR).

Många fördelar

Att använda strukturerad data på en hemsida har många fördelar. Här följer några av de mest framträdande:

Hur använder du det?

Oavsett vilken typ av strukturerad data man tänker använda finns det alltid ett förutbestämt vokabulär enligt schema.org som man använder. Google rekommenderar dock att man använder dokumentationen på developers.google.com istället, då den bygger på schema.org men endast med den formatering som stöds av Google. Andra sökmotorer, t.ex. Bing, kan ha andra riktlinjer. Det finns flera sätt att använda strukturerad data på en hemsida. De tre vanligaste metoderna är: Läs artikeln om ämnet Metadata här.

 • Manuellt: Genom att lägga till JSON-LD, microdata eller RDFa direkt i koden för hand. Detta är tidskrävande, kräver mycket kunskap och fungerar bäst på statiska sidor.
 • Google Structured Data Markup Helper: Ett relativt enkelt sätt att lägga till strukturerad data på statiska hemsidor.
 • Plugin: Om man använder WordPress eller något annat CMS finns det flera plugins för att lägga in strukturerad data.

När man lägger in strukturerad data i SEO-syfte finns det flera saker att tänka på för att resultatet ska bli bra. För att få ut maximalt av strukturerad data är det viktigt att förstå vilka typer av data som är relevanta för just din hemsida. Det kan handla om allt från produkter och recensioner till recept och evenemang.

Genom att använda maskininlärning och machine learning-algoritmer kan man extrahera insikter och nyckelord som är relevanta för just din hemsida. Detta kan sedan användas för att skapa en bättre business intelligence-strategi och öka försäljningen. Vill man ha hjälp med att implementera strukturerad data på sin hemsida kan man vända sig till experter på området. Viseo har lång erfarenhet av strukturerad data och vad som fungerar bäst vid sökmotoroptimering.

Vanliga frågor

Hur kan man använda strukturerad data för att förbättra SEO?

Strukturerad data kan användas för att förbättra SEO genom att ge sökmotorer mer information om webbsidan och dess innehåll. Genom att inkludera strukturerad data kan sökmotorer lättare förstå vad en webbsida handlar om och därmed visa den i relevanta sökresultat.

Vilka format används vanligtvis för att representera strukturerad data på webben?

De vanligaste formaten för att representera strukturerad data på webben är mikrodata, RDFa och JSON-LD. Mikrodata och RDFa är inbäddade i HTML-koden medan JSON-LD är en separat kod som refererar till HTML-koden.

Vad är skillnaden mellan mikrodata, RDFa och JSON-LD?

Mikrodata och RDFa är inbäddade i HTML-koden medan JSON-LD är en separat kod som refererar till HTML-koden. Mikrodata och RDFa är mer komplexa att implementera än JSON-LD, men kan ge mer detaljerad information om webbsidan. JSON-LD är enklare att implementera och lättare att underhålla.

Hur verifierar man att strukturerad data är korrekt implementerad på en webbplats?

Det finns flera verktyg som kan användas för att testa och verifiera att strukturerad data är korrekt implementerad på en webbplats. Google har ett verktyg som heter Structured Data Testing Tool som kan användas för att testa strukturerad data. Det finns också andra verktyg som Schema.org och Yandex som kan användas för att testa och verifiera strukturerad data.

Kan strukturerad data påverka hur information visas i sökmotorers resultat?

Ja, strukturerad data kan påverka hur information visas i sökmotorers resultat. Genom att inkludera strukturerad data kan sökmotorer visa mer detaljerad information om webbsidan, såsom recensioner, betyg och evenemangsinformation.

Vilka verktyg kan användas för att testa och felsöka strukturerad data?

Det finns flera verktyg som kan användas för att testa och felsöka strukturerad data, inklusive Google Structured Data Testing Tool, Schema.org och Yandex. Dessa verktyg kan hjälpa till att identifiera eventuella fel eller brister i strukturerad data och ge förslag på hur man kan åtgärda dem. Här finns en artikel på samma tema: Hur fungerar Google?.