Google

Hur fungerar Google?

Enkel förklaring av sökmotorns funktioner

Google är en av de mest använda sökmotorerna på internet idag, men det är viktigt att förstå att Google inte speglar internet rakt upp och ned. Istället katalogiserar Google hela internet och skapar ett index som uppdateras olika ofta beroende på hur populär en sida är i Googles ögon. För att göra detta använder Google en algoritm på cirka 200 faktorer som automatiskt delar in webbplatser i olika kategorier och poängsätter dem.

En vanlig myt om Google är att det kan hitta allt på internet, men detta är inte helt sant. Även om Google har en enorm mängd information i sitt index, finns det fortfarande webbsidor som inte indexeras av Google. Det är också viktigt att notera att Google inte kan läsa bilder eller text som är en del av en bild, vilket kan påverka sökresultaten.

Vad är Google?

Google är en sökmotor som grundades år 1998 under namnet Backrub. Sökmotorns huvudsakliga syfte är att indexera webbsidor och presentera information till användare. Google använder sig av en algoritm för att bedöma och ranka webbsidor baserat på olika faktorer. Denna artikel är även relevant för ämnet Webbplatskartor.

Vanliga rankingfaktorer

hur-fungerar-googleAntalet länkar en webbplats får och kvaliteten på dessa länkar är den viktigaste faktorn i Googles algoritm. Men Google överväger också många andra faktorer, inklusive hastighet, innehållskvalitet, navigerbarhet, relevans för användarens sökord, sociala delningar, textmängd och utgående länkar. När det gäller hastighet är det viktigt att en webbplats laddar snabbt för att ge en bra användarupplevelse. Innehållet på sidan bör vara av hög kvalitet och inte innehålla svordomar eller dåligt språk. Sidan bör också vara lättnavigerad för att användaren enkelt ska kunna hitta det hen söker efter.

  1. Google tar också hänsyn till om sidan innehåller fraser eller ord som användaren sökt på, eller synonymer till dessa. Sociala delningar är också en faktor som Google tar hänsyn till i sin algoritm. Ju fler delningar en sida har från sociala medier, desto högre rankning kan den få.
  2. Textmängden på sidan är också viktig för rankningen. En sida med mycket text kan rankas högre än en sida med lite text. Slutligen tar Google också hänsyn till vilka sidor en sida länkar ut till.
  3. Google uppdaterar ständigt sin algoritm för att ge användaren så bra resultat som möjligt. Under åren har Google gjort flera stora ändringar i sin algoritm för att förbättra användarupplevelsen.

En vanlig myt

En vanlig missuppfattning är att om man klickar mycket på sin egen webbplats på Google så kommer den att hamna högre upp i sökresultaten. Detta påstående är dock inte sant. Google anpassar sökresultaten baserat på vilka webbplatser användaren har besökt från samma dator eller Google-konto. Att klicka på sin egen webbplats eller att ha kollegor som söker och klickar på den kommer inte att påverka sökresultaten. Här finns en liknande artikel på samma tema: Synas på Google.

Det finns dock vissa signaler som kan påverka sökresultatet om man får mer klick på sin webbplats från olika datorer än den man själv använder. Detta kan dock bara spela en marginell skillnad och är en av de minsta faktorerna som påverkar sökresultaten. Därför är det viktigt att fokusera på andra faktorer som kan förbättra webbplatsens synlighet i sökresultaten.

Vanliga frågor

Hur genomförs en avancerad sökning på Google?

För att genomföra en avancerad sökning på Google kan man använda sig av sökoperatörer som inkluderar ord, exkluderar ord, söker efter exact match, söker efter en specifik webbplats, och mycket mer. Man kan också använda sig av filter för att söka efter resultat inom en viss tidsram eller på en specifik plats.

På vilket sätt kan man använda Google för att söka med bilder?

Genom att använda Google Bilder kan man söka efter bilder med hjälp av sökord eller genom att ladda upp en bild från ens enhet eller genom att ange en bild-URL. Google använder då bildigenkänningsteknik för att hitta liknande bilder på internet.

Vad är det som gör Googles sökmotor unik?

Google använder en algoritm som tar hänsyn till över 200 faktorer för att ranka sökresultat. Dessa inkluderar relevans, popularitet, användarupplevelse, och mycket mer. Google är också känd för att erbjuda användarvänliga funktioner som autocomplete, rättstavning, och sökresultat i realtid.

Hur kan man lägga till Googles sökfält på sin hemsida?

Google erbjuder en gratis tjänst som heter Google Sök för webbplatsägare. Genom att registrera sig för tjänsten kan man lägga till en sökruta på sin webbplats som använder Googles sökteknologi.

Hur kan man lägga till Google Sök på sin startskärm?

Genom att ladda ner Google-appen på ens enhet kan man lägga till Google Sök på sin startskärm. Man kan också använda Google Chrome för att lägga till en sökruta på ens startskärm.

Vad är Google Lens och hur används det?

Google Lens är en funktion som använder bildigenkänningsteknik för att identifiera objekt i verkliga livet och ge användbar information om dem. Man kan använda Google Lens för att söka efter information om produkter, läsa text på skyltar, och mycket mer.