Webbläsare

Safari webbläsare

Safari webbläsare – Din guide till Apples internetsurfare

Safari är en webbläsare som utvecklats av Apple Inc. Den lanserades först år 2003 och har sedan dess blivit standardwebbläsaren på alla Apples enheter, inklusive Mac-datorer, iPhone och iPad. Safari är känd för sitt användarvänliga gränssnitt och integrationen med Apples ekosystem, vilket gör att användare kan synkronisera sina bokmärken, lösenord och surfhistorik mellan sina olika Apple-enheter. Säkerheten och privatlivet prioriteras också högt i Safari, med funktioner som intelligent spårningsskydd som hjälper till att blockera cookies och förebygga annonser från att följa användarens surfaktivitet.

Tekniskt sett stödjer Safari en mängd moderna webbstandarder, inklusive HTML5, CSS3 och JavaScript. Detta säkerställer att webbsidor och applikationer körs smidigt och ser ut som avsett på olika enheter. Safari har även väsentlig kompatibilitet med andra enheter och tjänster, även om den är optimerad för Apple-produkter. För de som inte använder Apples hårdvara finns också Safari för Windows, om än i en äldre version då Apple avslutade supporten för Safari på Windows år 2012.

Nyckelinsikter

 • Safari är Apples egen webbläsare som erbjuder en sömlös upplevelse över alla dess enheter.
 • Browsern har hög prioritet på användarsäkerhet och integritet med flera inbyggda skyddsåtgärder.
 • Safari stöder moderna webbstandarder, vilket garanterar kompatibilitet och bra prestanda.

Historik och Utveckling

Utvecklingen av Safari har varit central för Apple Inc programvarustrategi, där webbläsaren har utvecklats och förfinats över tid för att bättre tjäna användare på Mac, iPhone och iPad.

Grundandet av Safari

Safari lanserades av Apple Inc. år 2003 som en egen webbläsare för Mac OS X. Syftet var att erbjuda en snabbare och mer effektiv webbläsare för Mac-användare, jämfört med de alternativ som fanns tillgängliga vid denna tidpunkt.

Viktiga Versioner och Uppdateringar

År Version Nyckelfunktioner
2003 Safari 1.0 Första offentliga versionen, förbättrad rendering och prestanda.
2007 Safari 3.0 Stöd för Windows, introducerade WebbClip och förbättrade säkerhetsfunktioner.
2010 Safari 5.0 Stöd för HTML5, förbättrade prestanda och utvecklarverktyg.
2012 Safari 6.0 Integrerad sökfält, bättre synkronisering med iCloud.
2015 Safari 9.0 Stöd för Force Touch och förbättrad energieffektivitet.
2020 Safari 14.0 Förbättrad prestanda, privacy-rapporter och stöd för WebExtensions.

Safari genom åren

Safari har genom åren anpassats för att fungera på olika Apple-enheter som iPhone och iPad med lanseringen av iOS och iPadOS. Detta innebar en utvidgning för Safari bortom Mac och PC. På Windows nådde Safari version 5 innan Apple upphörde med stödet för Windows 7 och senare versioner.

WebStandards och Compliance

Apple har konsekvent strävat efter att Safari ska uppfylla aktuella webbstandarder. Webbläsaren har klarat viktiga tester som Acid2 och Acid3, vilket visar på dess kompatibilitet med CSS och HTML. Vidare har Safari aktivt antagit och implementerat HTML5, vilket stärker dess position som en modern och kompatibel webbläsare.

Teknisk Översikt

Safari är en webbläsare som kombinerar avancerad teknik för att leverera en snabb, pålitlig och säker nätsurfningsupplevelse. Den använder WebKit som webbläsarmotor och optimerar JavaScript-prestanda genom Nitro-motorn. Dess säkerhetsfunktioner och utvecklarverktyg är utformade för att skydda användarnas integritet och tillhandahålla resurser för utvecklare.

Webbläsarmotor och WebKit

Safari använder WebKit som sin webbläsarmotor. WebKit är en öppen källkodsprogramvara som stödjer aktuella webbstandarder och förbättrar kompatibiliteten och prestandan för webbsidor. Den hanterar layout, rendering av sidinnehåll och tolkning av HTML och CSS.

Javascript och Prestanda

När det gäller JavaScript-prestanda, använder Safari Nitro-motorn, som förbättrar exekveringshastigheten av JavaScript-kod. Nitro accelererar JavaScript-exekveringen genom tekniker som ”just-in-time compilation”, vilket gör Safari snabb vid hantering av JavaScript-tunga webbapplikationer.

Säkerhetsegenskaper

Safari prioriterar säkerhet och integritet med funktioner som:

 • Intelligent Tracking Prevention (ITP): Minskar cross-site spårning genom att begränsa cookies och andra data.
 • HTTPS: Force standardanvändning av säkra anslutningar för att skydda dataöverföring.
 • Passkeys: Ett mer säkert alternativ till lösenord som skyddar användarkonton från inbrott.

Dessa säkerhetsprotokoll skyddar användarnas personuppgifter och förebygger oönskad spårning och dataintrång.

Utvecklarverktyg

För utvecklare erbjuder Safari en svit av utvecklarverktyg som är inbyggda i webbläsaren. Dessa inkluderar:

 • Verktyg för felsökning av JavaScript.
 • Responsiv designläge för att testa webbsidor på olika skärmstorlekar.
 • Timing- och prestandaverktyg för att analysera webbsidors laddningstider och runtime-effektivitet.

Dessa verktyg hjälper utvecklare att skapa och optimera webbplatser och applikationer för Safari-plattformen på ett effektfullt sätt.

Användarupplevelse

Användarupplevelsen i Safari webbläsare definieras av dess genomtänkta design och smarta funktioner. Detta inkluderar intuitiv flikhantering, enkla tillgänglighetsinställningar och möjligheter till personanpassningar som höjer den dagliga surfningen.

Design och Gränssnitt

Safari har ett rent och minimalistiskt gränssnitt som lägger fokus på innehållet. Webbläsaren använder sig av platt design och införlivar Apples typiska estetik. Användaren möts av en smidig och lättöverskådlighet, där komponenter som adressfältet och navigeringsknapparna är logiskt placerade.

Flikhantering och Bokmärken

Flikhantering i Safari är robust med stöd för flikgrupper som synkroniseras via iCloud, vilket underlättar för användare att hålla ordning på öppna sidor över flera enheter. Bokmärken och favoriter är enkelt att organisera, och Safari stödjer också import av bokmärken från andra webbläsare.

Särskilda Funktioner

Safari erbjuder en rad särskilda funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Dessa inkluderar Apple Pay för enkel betalning, Handoff för att fortsätta sessioner mellan enheter, och iCloud Keychain för säker lagring av lösenord och kreditkortsuppgifter. Privatsurfning är också tillgängligt för att skydda användarens integritet.

Tillgänglighet och Navigation

Tillgänglighetsfunktioner såsom VoiceOver är centrala i Safari och gör webbläsaren användbar även för personer med synnedsättning. Navigering i Safari är intuitiv, med funktioner som Cover Flow och röstsökning som underlättar sökandet efter och hanteringen av webbplatser.

Personlig Anpassning

Safari tillåter personlig anpassning genom tredjepartstillägg och användarinställningar. Det ger användare möjligheten att modifiera sin webbläsarupplevelse för att bättre spegla individuella behov och preferenser, medan RSS-flödesstödet gör det enkelt att följa nyhetsuppdateringar från favoritsidor.

Jämförelser och Kompatibilitet

Denna sektion belyser Safari webbläsarens egenskaper i jämförelse med andra webbläsare samt dess kompatibilitet och prestanda på olika operativsystem. Läsaren informeras om hur Safari står sig mot konkurrenterna vad gäller hastighet, effektivitet och batteritid.

Safari vs Andra Webbläsare

Safari, utvecklad av Apple, är optimerad för macOS och iOS/iPadOS, vilket ger den en fördel i integreringen med Apples ekosystem jämfört med konkurrerande webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge. Till skillnad från Internet Explorer som har fasats ut, får Safari regelbundna uppdateringar och säkerhetsförbättringar. Safari är känd för sin strömlinjeformade design och användarvänlighet, vilket ibland kan saknas i andra webbläsare.

Driftskompatibilitet

Safari är framförallt kompatibel med Apples egna operativsystem, macOS och iOS/iPadOS, och är inte tillgänglig för Windows-användare längre. Detta står i kontrast till webbläsare som Chrome, Firefox och Edge som är plattformsöverskridande och tillgängliga på flertalet operativsystem inklusive Windows och Mac.

Prestanda och Hastighet

När det gäller hastighet och prestanda, tenderar Safari att ladda sidor snabbt och smidigt på Apple-enheter. Dess JavaScript-motor är optimerad för att maximera prestanda på Apples hårdvara. I jämförelsetester presterar Safari ofta likvärdigt om inte bättre än Chrome och Firefox på samma hårdvara.

 • Chrome: Lutning mot högre RAM-användning, vilket kan påverka hastigheten
 • Firefox: Starkt fokus på användarens privatliv, prestanda kan variera
 • Edge: Bygger på samma motor som Chrome men med bättre integration i Windows

Effektivitet och Batteritid

Safari är känt för sin effektivitet och förlängda batteritid på bärbara enheter, tack vare energisnåla förfaranden som minimerar resursanvändningen. Jämfört med Chrome och Firefox kan Safari hantera videouppspelning och tunga webbsidor mer effektivt på en MacBook, vilket leder till längre batteritid.

 • Chrome: Högre batteriförbrukning under intensiv användning
 • Firefox: Förbättrad energieffektivitet i nyare versioner men fortfarande efter Safari på Apple-enheter
 • Edge: Har introdusert funktioner för att förlänga batteritiden, särskilt på laptops som kör Windows

Installation och Användning

Installation och användning av Safari-webbläsaren innefattar nedladdning och installation, synkronisering över Apple-enheter, enhetsspecifik upplevelse, inställning som standardwebbläsare och tillgång till supportresurser. Genom att följa dessa steg kan användare optimera sin surfupplevelse på Safari.

Ladda ner och Installera Safari

För att installera Safari på en Mac går användaren till Apples webbplats för att ladda ner den senaste versionen. Det är viktigt att kontrollera att systemkraven överensstämmer med Mac-versionen för smidig installation och drift.

Synkronisering över Apple Enheter

iCloud-fliken hjälper till med synkroniseringen av bokmärken, läslistor och webbhistorik över alla Apple-enheter, inklusive iPhone, iPad, och iPod Touch. Detta möjliggör en sömlös surfupplevelse mellan enheterna.

Apple Enheter Synkroniserade Element
iPhone & iPad Bokmärken, Läslistor
iPod Touch & Mac Webbhistorik

Upplevelse på Olika Plattformar

Safari är optimerad för Mac, vilket ger den bästa surfupplevelsen på Apple’s eget operativsystem, medans versionerna av Safari för Windows-PC saknar vissa funktioner och uppdateras inte längre av Apple. Safari är inte tillgänglig för Android eller andra operativsystem.

Safari som Standardwebbläsare

Användaren kan välja Safari som standardwebbläsare på Apple-enheter i systeminställningarna. Detta säkerställer att alla länkar och webbadresser öppnas i Safari som förval.

Support och Hjälpresurser

Apple erbjuder en rad hjälpresurser för Safari, från användarguider till teknisk support. Dessa resurser är lättillgängliga via Apples supportwebbplats och är anpassade för att hjälpa användare med specifika problem som rör webbläsningen och navigationen i Safari.

Vanliga frågor

I detta avsnitt besvaras några vanliga frågor om Safari-webbläsaren för att underlätta användningen och förståelsen.

Hur uppdaterar jag Safari på min iPhone?

För att uppdatera Safari på en iPhone behöver man uppdatera iOS till den senaste versionen genom Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

Hur återställer jag Safari som min standardwebbläsare?

Gå till Inställningar, scrolla ner och välj Safari. Tryck sedan på ’Standardwebbläsare’ och välj Safari för att återställa det som standardwebbläsare.

Kan Safari installeras på en Android-enhet?

Safari är inte tillgängligt för Android-enheter, då det är en webbläsare utvecklad exklusivt för Apples operativsystem.

Var hittar jag Safari-inställningarna?

Safari-inställningarna på en Apple-enhet hittas genom att öppna appen Inställningar och scrolla ner till Safari.

Hur laddar jag ner Safari till min dator?

Safari kan laddas ner för Mac genom App Store. För Windows finns inga officiella nedladdningsalternativ, eftersom Apple slutade erbjuda Safari för Windows.

Hur öppnar jag Safari på min Apple-enhet?

Man öppnar Safari på en Apple-enhet genom att trycka på Safari-ikonen som finns på hemskärmen eller i dockan.

Läs mer om Firefox webbläsare här.