Domäner

Så tjänar man pengar på domäner

Ikväll kl 20.00 kommer jag prova att köra ett Live event om ”Så tjänar man pengar på domäner” på Facebook, från Marbella där jag befinner mig nu. Det är en rätt ny möjlighet där man kan starta en videoinspelning på sin mobiltelefon och ta emot feedback live av sin vänkrets i text, precis som vanliga kommentarer. Jag har endast gjort ett första test som var lite struligt pga dåligt 3G – men det ser riktigt lovande ut faktiskt. Det passar mig bra att det är ”här och nu” – inte inrepetareade grejer som kan ta udden ur det spontana.

Så, hur tjänar man då pengar på domäner?

Så tjänar man pengar på domäner
Tjäna på domäner

Jag kommer att berätta om hur internet är uppbyggt med länkar och domäner på ett enkelt och otekniskt sätt. Hur man kan använda detta till att förbättra sin ranking på Google för att få in fler besökare till sin hemsida. Som jag skrev på FB: ”Jag får en del frågor om detta nu så jag tänkte köra en livesändning här på FB kl 20.00 ikväll där jag på ett enkelt sätt berättar hur allt fungerar om hur man får besökare till sin hemsida. Jag kommer prata om domäner, satellitsidor, sökmotoroptimering, länkar, ranking på Google och domän snapping på ett otekniskt och enkelt sätt. Kul om någon kollar in och ställ gärna frågor så ska jag försöka svara er. Poff!

Det kommer bli riktigt spännande att prova detta sätt att förmedla kunskap kring domäner, länkar och sökmotoroptimering (SEO) och framför allt hoppas jag att det är mest nyfikna nybörjare som tar tillfället i akt att lyssna och ställa frågor. Då kan det bli riktigt lärorikt tror jag. Det kommer säkert bli så att jag babblar loss om allt för att dra grunder och hur man använder dessa tillgångar till sin fördel. Man måste ju inte lyssna på allt direkt för inspelningen lagras på FB som ett vanligt inlägg med video.

Exempel på sätt att tjäna pengar på domäner

När jag säger Så tjänar man pengar på domäner, så menar jag flera sätt. Man kan tjäna pengar på att registrera bra domännamn och sälja det till någon som behöver det. Exempelvis om man upptäcker att domänen cyklar.se är ledig så kan jag lova att man får riktigt bra betalt för den, om man lyckas köpa domänen såklart. Ett annat sätt är att bygga upp en bra webbplats som lockar besökare. Då kan man tjäna pengar på annonsering som affiliate via t.ex. Google Adsense eller att man på egen hand söker upp lämpliga annonsörer – eller så etablerar man en ehandel där man säljer produkter.

Vad krävs det då för att lyckas med sin domän?

Man behöver givetvis besökstrafik som kommer till webbplatsen genom SEM, som betyder Search Engine Marketing, vilket oftast innebär att man får besök via organisk ranking eller betalda annonser på en sökmotor som Google. De flesta aktörerna på marknaden vill såklart synas på viktiga sökord när någon söker på Google, till så låg kostnad som möjligt. Vill man få besökare till en stor ehandelsplats så kostar det snabbt stora pengar, flera hundra tusen i månaden kanske. Då är det väldigt viktigt att man försöker synas på så många viktiga sökord som möjligt organiskt. Den organiska listan på Google är de svar som sökmotorn väljer ut och serverar sina användare som bra försla på en specifik sökning. Allt annat är betalda annonser och andra typer av exponering som Google själva kontrollerar som söket ”flyg london” som ger en prislista m.m. så att man direkt i SERPen (search engine result page) kan ta del av viktig information utan att klicka in på en viss webbplats. Men tillbaka till det viktiga.

Ranking på Google avgörs av två saker

Det finns två saker som gör att en webbplats kan få bra ranking på Google – som innebär att man syns bland de organiska resultaten.

1. Man har lagt stor vikt vid innehållet på webbplatsen så att besökarna kan ta del av relevant information på ett tydligt och enkelt sätt. Det kan vara en bra video, det kan vara en artikel som hjälper besökaren på något sätt, det kan vara en recension av en produkt eller tjänst eller en prisjämförelse som underlättar ett köpbeslut. Bra innehåll är grunden till alla framgångar, så är man duktig på att skriva så har man en stor fördel om man vill bygga upp en företagssida eller ehandel. Men vi behöver en sak till.

2. Vi behöver länkar till webbplatsen från andra sidor på nätet. Det ger en sökmotor enkla, mätbara och tydliga signaler på att något får uppmärksamhet av någon anledning, som kan vara både positiv eller negativ. Naturliga länkar är en signal på att många olika sidor hänvisar till en källa, av någon anldening. Detta kan givetvis manipuleras med olika omfattning. Man kan be en vän att på sin blogg skriva om det nya företaget man försöker bygga upp, men det blir tidskrävande och det tar lång tid. Här kommer handel med länkar och domäner in i bilden och det ska jag prata mer om ikväll.

Klickbete på Facebook

Jag vill inte gå in på alla möjliga typer av klickbeten, men jag kan ge ett enkelt exempel som många av oss går på. Det finns alltid en anledning till att något finns tillgängligt för klick på nätet. Du har säkert sätt alla webbplatser som har videos med löjligt naiva rubriker i stil med ”Du kommer inte tro dina ögon när du ser vad hunden gör”. Allt är till för att du ska lockas att klicka på länken komma till webbplatsen där du blir statistik och man vill hålla dig kvar så länge som möjligt och du ska lockas att klicka på så många sidor som möjligt, jag drev själv en sådan för att se vad som lockar och pockar: snatter.se

Okey, då har jag skrivit av mig lite angående hur man kan tjäna pengar på domäner! Ses ikväll.

Mvh Anders