Sökmotoroptimering

Historien om Sökmotoroptimering SEO och sökmotorer

Sökmotorer används av miljontals människor varje dag för att hitta information om nästan alla ämnen du kan tänka dig. Det är nästan svårt att föreställa sig en tid innan du kunde ställa en fråga på internet och få svaret på bara några sekunder.

Sökmotorer är idag mycket mer avancerade än de var förr – till och med för bara 30 år sedan när de först kom till. Det är så enkelt att använda denna internetfunktion i dag. Det är till och med möjligt att använda rösten för att hitta det du söker i stället för att skriva in nyckelord eller fraser. Tidigare var sökmotorer på internet inte så här enkla. Faktum är att man var tvungen att veta exakt vad man sökte för att hitta det framgångsrikt när de började användas. Här följer en kort historik över sökmotorer på Internet, med början i samband med att Internet skapades.

Historien om sökmotorer

Sökmotorernas historia är verkligen beroende av skapandet av Internet. Utan internet skulle det inte finnas någon möjlighet att använda sökmotorer för att hitta det man söker. Även om det finns sätt att söka i databaser som inte har med internet att göra, skulle det inte finnas något Google eller Yahoo! utan World Wide Web. Även om många människor knappast kan föreställa sig ett liv utan internet, fanns det en sådan tid. Allt började på 1960-talet när regeringen forskade om nya sätt att kommunicera med andra.

Idén om internet uppstod faktiskt eftersom militären var rädd att deras kommunikation skulle slås ut av Sovjetunionen. Den dåvarande försvarsministern Neil McElroy lanserade initialt projektet 1958. Föregångaren till internet började som ett sätt för regeringen att kommunicera information som var säkert och snabbare än att skicka information via telefon eller post. Ingen förutsåg att det skulle bli så populärt och nödvändigt som det är i dag. På 1980-talet var ARPANET det allra första nätverket som militären använde för att kommunicera känslig information.

Den 1 januari 1983 föddes Internet och har inte slutat växa sedan dess. Även om ARPANET hade funnits i många år var det 1983 som det blev ett internationellt sätt att kommunicera mellan datorer. Http skapades 1989 och 1990 fanns ARPANET inte längre. Så småningom kom webbläsare in i bilden, vilket var katalysatorn för Internet och de sökmotorer som vi känner till i dag. Det är häpnadsväckande att tänka på att Internet började som en liten idé för militär forskning och har expanderat till att ansluta människor globalt i dag.

Internet har förändrat livet som vi känner det, och det är verkligen inte färdigt eftersom det fortsätter att utvecklas varje dag. Att förstå hur internet uppstod är viktigt för att förstå sökmotorernas historia.

De tidiga idéerna om sökmotorer

Det fanns sökmotorer före webben, som hjälpte till att bana väg för senare sökmotorer som vi använder idag. På 1960-talet vid Cornell University fanns en man vid namn Gerard Salton som tillsammans med sina kolleger skapade SMART Information Retrieval System.

I början av 1980-talet var WHOIS-protokollet det första i sitt slag. Det sägs ha varit det första verktyget som användes på Internet i samband med sökmotorer. Det skulle söka information i internetdatabaser. Det användes ursprungligen för att hitta information om resurser för att försöka hitta filer som fanns hos en person eller organisation. Det används fortfarande idag, men dess förmåga – jämfört med dagens sökmotorer – är mycket begränsad.

Archie

Yahoo! var en av de första välkända sökmotorerna, men det var inte precis den första. Det var en student från McGill University som uppfann och kallade sig ”Archie”. Studentens namn var Alan Emtage. Emtage skapade sökmotorn som hjälpte till att hitta filer på offentliga arkiv. Den var lite mer avancerad än de sökmotorer som skapades på 19060-talet. Det var faktiskt inte en sökmotor för internet, men den banade väg för det som nu är en av de viktigaste delarna av internet.

Gopher

Förutom Emtage fanns det också en annan student vid namn Mark McCahill från University of Minnesota som utvecklade nästa sökmotor. Den här gången var hans innovation direkt relaterad till internet. Sökmotorn kallades ”Gopher”. Hans tekniska arbete var direkt involverat i den första kodningen av webbadresser. Detta ledde så småningom till POPmail, som var en av de första typerna av e-post.

Excite

En annan sökmotor före Yahoo! var Excite. Excite var den första kommersiella sökmotorn. Den släpptes helt 1995, men hade skapats 1994 av en annan grupp studenter vid Stanford University. I korthet kunde detta internetverktyg ge väder- och nyhetsuppdateringar samt sökresultat, börsuppdateringar, IM, e-post och en hemsida som kunde anpassas efter användarens önskemål. Så småningom skulle Excite bana väg för andra sökmotorer som Yahoo!, Bing och Google. Den var populär i mitten och slutet av 1990-talet och kändes igen av de flesta internetanvändare. I början av 2000-talet började den minska och finns fortfarande kvar idag. Numera drivs Excite av Bing, en annan populär sökmotor.

Yahoo!

Yahoo! är fortfarande en av de mest kända sökmotorerna i dag. Den skapades 1994, men blev inte populär förrän i början av 2000-talet då den började använda sina egna tjänster för att söka efter sökresultat. Tidigare drevs den av andra sökmotorer. Den var dock en av de första sökmotorerna som användes för att samla in populära webbplatser och omvandla dem till sökresultat. Yahoo! började som en webcrawler som samlade in webbresultat och lagrade dem i en enorm databas med information och var dessa resultat kunde hittas på internet. Vid den här tiden var den inte självdriven. Även om det inte var den första webcrawlern som kom till var det en av de mest kända och hade en mycket stor databas jämfört med de andra.

Under de första åren som Yahoo! var i bruk var den beroende av andra sökmotorer fram till 2003 då den blev en egen självkrypande motor för att producera sökresultat. En av de andra sökmotorerna som Yahoo! förlitade sig på var Google, som så småningom skulle bli mer populär än Yahoo! Under årens lopp köpte Yahoo! några andra sökmotorer. De var Alltheweb, Overture och Inktomi. Tidigare hade Inktomi varit en av de sökmotorer som drev Yahoo!

Yahoo! är känt för många av de verktyg som våra moderna sökmotorer använder. Den gjorde det möjligt för användare att söka efter nyckelord inom en viss kategori, vilket var den första funktionen i sitt slag. Detta innebar att en person kunde söka efter bara bilder, söka efter nyheter eller sport. Detta hjälpte användarna att begränsa sin sökning så att de lättare kunde hitta det de sökte. Än idag har Yahoo! kunnat förbli en av de mest populära sökmotorerna. Yahoo! äger fortfarande idag företag som Tumblr, Overture Services och Broadcast.com.

WebCrawler

WebCrawler kom också till 1994 och var en metasökmotor som tog resultaten från andra sökmotorer, som Yahoo! och Google, och blandade ihop dessa sökningar. Det var ännu en sökmotor som gjorde det möjligt för användarna att söka efter objekt i specifika kategorier, som Yahoo! Det verkar som om det tidiga 1990-talet var en populär tid för internetsökmotorer eftersom många av dem kom till under denna tid. Den här sökmotorn var känd för att låta användaren söka efter en hel textrad i stället för bara ett ord. Den kunde köra på måndag som gjordes enbart genom att visa annonser, men köptes senare upp av Excite och ägs nu av Infospace. Det användes sedan som ett verktyg som samlar in sökresultat från flera sökmotorer. Nu är det en sökmotor som drivs av Bing.

Lycos

Som tidigare nämnts var 1990-talet en viktig tid för internet och sökmotorer. Lycos var en annan sökmotor som skapades 1994. Den skapades vid Carnegie Mellon University av Michael Loren Mauldin, en doktorand vid universitetet. Den började som ett forskningsprojekt och innehåller sociala nätverk, e-post och webbhotell, bland andra funktioner som är vanliga i sökmotorer. Den användes också för reklam och blev ganska populär på 1990-talet. År 1999 sades det att det var en av de mest besökta platserna på webben i hela världen.

Det förvärvade andra företag genom åren, bland annat Terra, ett spanskt telekommunikationsföretag. Så småningom fick den nya ägare, som ändrade inriktning från en sökmotor till mer av en bredbandsunderhållningssajt. Lycos sålde företag som inte var en del av detta nya mål. Omkring 2006 blev Lycos en webbplats som stödde mer sociala bredbandsmedier genom att införa en chatt- och videofunktion i realtid. I dag anses Lycos fortfarande vara en av de bästa webbplatserna på Internet.

Infoseek

Infoseek är ännu en sökmotor som skapades 1994, den här gången av Steve Kirsch. Den började med sitt huvudkontor i Sunnyvale, Kalifornien, men köptes sedan upp av Disney 1999. År 1997 hade Infoseek över 7 miljoner besökare varje månad. År 1998 köpte Infoseek WebChat Broadcasting System innan det köptes upp av Disney. Företaget är känt för att vara en av de första sökmotorerna som sålde reklam till andra företag. Det var den första kända Cost Per Click-webbplatsen av alla sökmotorer, vilket fortfarande är en annonseringsstrategi som används idag. Det var också den första sökmotorn för beteendemässig inriktning med hjälp av algoritmer. Om du i dag söker upp Infoseek kommer du att omdirigeras till go.com.

AltaVista

Sökmotorn AltaVista skapades 1995, och även om den låg efter många andra framgångsrika sökmotorer var den också populär. Den lanserades av Digital Equipment Corporation och konkurrerade med de andra sökmotorerna på sin tid. Kort sagt var den mycket populär under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet. År 2003 köptes den upp av Yahoo! och om du nu skulle söka efter den skulle du omdirigeras till Yahoo! AltaVista var lite snabbare än de andra sökmotorerna, vilket gjorde den lättare att använda. Den hade också en crawler, kallad Scooter, som kunde hämta information för sökningar från många webbplatser över hela Internet, vilket de andra sökmotorerna inte var lika avancerade att göra vid den här tiden.

Dessutom hade den en effektiv back-end-sökning, vilket var den första i sitt slag. Redan det andra året efter att AltaVista lanserades hade den över 80 miljoner sökningar per dag. En annan nyhet för AltaVista var att sökmotorn erbjöd en tjänst kallad Babel Fish, som gjorde det möjligt för användarna att översätta fraser till andra språk. Den fanns kvar fram till 2013 då Yahoo! stängde den och nu använder den för att omdirigera användarna till sin egen hemsida.

Ask Jeeves

Ask Jeeves var en sökmotor som kom till 1996 av två män från Berkeley i Kalifornien. Om du inte är bekant med denna sökmotor kunde användarna ställa en fråga som sökningen sedan listade webbsidornas resultat. Syftet med sökresultaten var att besvara den fråga som användaren ställde. Skaparna av Ask Jeeves skapade också en egen algoritm som kunde rangordna webbsidorna. Detta var en av de första i sitt slag. Den kallades ExpertRank. Den gjorde det möjligt för användarna att hitta den mest relevanta informationen, vilket än idag är viktigt för sökningar och sökmotoroptimering.

ExpertRank tog hänsyn till backlinks från andra webbplatser för att avgöra hur relevant en webbsida var. Ask Jeeves finns fortfarande kvar i dag, men dess huvudfokus ligger mer på en databas som är värd för frågor och svar från användarna. Den här förändringen skedde 2010. Det är inte längre Ask Jeeves, utan det är bara ask.com nu.

Google

Google var faktiskt en av de sista stora sökmotorerna som kom till i slutet av 1990-talet, och som många vet är det den mest använda sökmotorn idag. Den lanserades 1997 och har tagit världen med storm. Två doktorander vid universitetet i Stanford arbetade med ett forskningsprojekt. Sergey Brin och Larry Page skapade en algoritm som använde backlinks för att hitta hur matematik relaterade till internet. Innan 1998 var över hade Google information om cirka 60 miljoner webbsidor.

Många ansåg att deras sökresultat var bättre än resten av sökmotorerna där ute, så de var tidigt mycket uppskattade. De flesta gillade att den var enkel att använda och förstå. Till en början var dess skapare emot all form av reklam, men de ändrade sig när de insåg hur lönsamt det kunde vara. I början tillät de bara textannonser, men har vidareutvecklat sin reklampolicy.

Sedan Google skapades har det blivit mycket användbart. Google är inte bara en sökmotor utan har utvecklat en hel uppsättning onlineteknik som många människor använder idag av både personliga och yrkesmässiga skäl. Termen ”att googla” något har också definierats som ett sätt att söka upp något på Internet.

Bing – Microsoft

Bing är en annan stor sökmotor som används av många idag. Den drivs av Microsoft, och även om Bing lanserades 2009 har den faktiskt anor från 1998. Den började som MSN Search och Live Windows Search. Microsoft äger Bing, och de började använda sina egna sökresultat 2004. Före denna förändring 2004 var det andra sökmotorer från tredje part som gav resultaten. Bing började också driva Yahoo! 2012. Från och med 2015 har Bing backat från Yahoo! till största delen och använder nu bara Bing för vissa av sina sökningar.

En intressant del av Bings utveckling är att man skapade en funktion som kunde söka inte bara på webbplatser utan även på profiler i sociala medier för att hitta relevant information. Google är fortfarande den sökmotor som används mest idag, men Bing är den näst största sökmotorn som används på Internet.

Sökmotorernas framtid

Även om ingen riktigt vet exakt vad sökmotorernas framtid innebär, kan man lugnt säga att vi förmodligen bara kan drömma om vad som kommer härnäst. Vem skulle ha trott att vi för bara 30 år sedan skulle vara där vi är idag med sökmotorer och hur mycket de gynnar våra liv. Även om det har funnits många sökmotorer som banat väg för Google, Bing och de andra sätt vi får söka efter det vi behöver, kan ingen vara säker på vad vi kommer att använda härnäst.

Sökmotorer hjälper oss att snabbt och korrekt hitta den information vi söker. De har kommit en lång väg från det ställe där de började. Tekniken förändras varje dag lika snabbt som vi kan blinka och sökmotorernas utveckling är inget undantag.