SEO

SEO 2024

SEO 2024: Framtidsutsikterna för (SEO) sökmotoroptimering

Framtiden för SEO utvecklas mot en mer användarcentrerad, etisk och tekniskt avancerad strategi. Detta beror på flera faktorer, inklusive artificiell intelligens (AI) och maskininlärning som gör det möjligt för sökmotorer att förstå användaravsikter bättre och leverera mer relevanta resultat. Google prioriterar också upplevelse, expertis, auktoritet och trovärdighet (E-E-A-T), vilket innebär att etisk och högkvalitativ innehållsproduktion är viktigare än någonsin.

Genom att förstå dessa trender kan man öka sin ranking, generera mer trafik och nå fler potentiella kunder. AI, som ChatGPT, påverkar även SEO att bli mer konversationsbaserad. I denna artikel kommer vi att utforska dessa trender och hur de kan påverka SEO framöver.

Viktiga poäng att ta med sig

 • SEO utvecklas mot en mer användarcentrerad, etisk och tekniskt avancerad strategi
 • Artificiell intelligens och maskininlärning gör det möjligt för sökmotorer att förstå användaravsikter bättre och leverera mer relevanta resultat
 • Google prioriterar upplevelse, expertis, auktoritet och trovärdighet (E-E-A-T), vilket innebär att etisk och högkvalitativ innehållsproduktion är viktigare än någonsin.

1. Google Sök Generativ Erfarenhet (SGE)

Vad du behöver veta

Google Sök Generativ Erfarenhet (SGE) är Googles AI-drivna sökerfarenhet. Google SGE ger en AI-genererad resultat för många sökfrågor, som visas överst på sökmotorresultatsidorna (SERP). När det blir mer allmänt tillgängligt, kommer det sannolikt att förändra hur användare interagerar med sökmotorn. Det kommer också att förändra hur webbplatser optimeras för att generera intryck och trafik. SGE förbättrar användarinteraktioner genom att leverera tydliga, kortfattade svar på användarens sökfråga. Det ger också relevanta visuella element och en konversationsengagemangsmodell. För att vara tydlig – det är inte en chatbot som ChatGPT.

Istället visas en AI-drivet resultat när du utför en sökning på Google. Ögonblicksbilden inkluderar relevanta länkar till några av de underliggande källorna och ytterligare uppmaningar att utforska ämnet. Tänk dig att Google utvecklas till en mer konversationsassistent, förstår och svarar på dina frågor på ett mer mänskligt sätt. Det är SGE. För närvarande är Googles AI-ögonblicksbild tillgänglig för ett begränsat antal människor i USA och endast på engelska. Om du är i USA kan du försöka aktivera den medan du surfar.

Denna trend innebär en övergång till en mer interaktiv, användarvänlig sökerfarenhet där algoritmen förstår och förutser användares behov och avsikt. Det är inte bara en fantasifull idé. Företag investerar mycket i denna teknik. Faktum är att den artificiella intelligensmarknaden, som driver upplevelser som SGE, värderas till nästan 100 miljarder amerikanska dollar och förväntas skjuta i höjden till nästan två biljoner amerikanska dollar år 2030.

Hur man förbereder sig

Det är för tidigt för en säker metod för att optimera innehåll för Googles SGE. Att fokusera på innehåll som direkt och omfattande svarar på användares frågor kan dock säkerställa att du behåller relevansen. Varför? Det AI-genererade innehållet som tillhandahålls av SGE innehåller fortfarande länkar till relevant innehåll och resurser. I detta sökexempel från Google kommer du att märka de tre länkarna bredvid den genererade snutten:

Det är fortfarande oklart vilka faktorer som påverkar länkarna som visas bredvid snutten. Men det innehåll som visas här tenderar att dela vissa liknande egenskaper. Här finns en artikel på samma tema: Sökmotor optimering.

 • Åsikt eller analys: SGE verkar syntetisera information och analys från flera källor för att konstruera sitt svar. Detta innebär att tillhandahålla en expertanalys eller åsikt om ämnet kan förbättra dina chanser att visas.
 • Direkt språk: Genererade ögonblicksbilder verkar hänvisa till hela avsnitt och block av text, mycket liknande utvalda snuttar. Detta innebär att skapa organiserade avsnitt, listor och punkter kan vara lättare för SGE att förstå.
 • Topisk eller nischauktoritet: Webbplatser som refereras till i ögonblicksbilden tenderar att vara mer nischade eller topiskt fokuserade. Detta kan indikera ytterligare vikt av topisk auktoritet som en del av SGE-optimering. (Se mer i vår avsnitt om Topisk Auktoritet.)
 • Ny eller ny information: Primära källor till data eller analys verkar vara vanligt citer

2. Zero-Click Sökningar

Vad du behöver veta

Zero-click sökningar ökar. Detta innebär fler sökningar där en användare inte klickar på något av de visade resultaten. Enligt Semrush Zero-Clicks Study lämnar 57% av mobilanvändare och ungefär en fjärdedel av desktopanvändare SERP utan att klicka på något organiskt eller betalt resultat. Användaren kanske inte klickar på ett resultat av många olika skäl. Till exempel sökte användaren efter: Denna artikel är även relevant för ämnet Jobba med digital marknadsföring.

 • Lokala företag eller tjänster: Google tillhandahåller ofta nödvändig information (som plats, kontaktuppgifter eller öppettider) direkt i den lokala packen eller kartpaketet.
 • Snabba omvandlingar eller beräkningar: För sökningar som ”USD till EUR” eller ”miles to kilometers” tillhandahåller Google ett snabbomvandlingsverktyg direkt i SERP.
 • Offentlig eller kändisinformation: Sökningar efter offentliga personer eller kändisar ger ofta en kunskapspanel som ger grundläggande information som deras ålder, yrke och märkbara verk.

Dessa sökningar resulterar vanligtvis i noll klick. Googles förbättrade SERP-funktioner, som kunskapspaneler, lokala paket och direktomvandlingsverktyg, tillfredsställer omedelbart användaravsikten genom att tillhandahålla kortfattade och precisa svar. Det innebär att användare kan få den information de vill ha utan att behöva klicka på ett resultat. Till exempel: Sök efter kändisinformation som ”Johnny Depp”. Du får omedelbart information om hans yrke, filmer och ålder utan att behöva klicka på någon webblänk.

Hur man förbereder sig

För att minimera effekten av zero-click sökningar kan du justera din strategi för att fokusera på att säkra utvalda utdrag för de sökningar som inte resulterar i klick. Sökningar leder inte till klick av många skäl som presenteras ovan. Men några av de mest drabbade sökningarna är:

 • SERP med ett framträdande utvalt utdrag (t.ex. en definition)
 • Informationssökord som enkelt besvaras av det utvalda utdraget

Kommer att rikta in sig på dessa sökord att hjälpa till att få mer trafik? Inte exakt. Men om du säkrar det utvalda utdraget (känt som ”position noll”) för dessa sökord, kommer du att vara i en utmärkt position. Detta ökar inte bara dina chanser att få klick från användare som utforskar resultaten, utan det ökar också varumärkesigenkänning. Som en erkänd tankeledare inom området är användare mer benägna att klicka på din webbplats i framtida sökningar eller till och med besöka din webbplats direkt för svar.

Du kan utföra en SERP-analys för att identifiera vilka sökningar som visar ett definierat utvalt utdrag. Rikta sedan in dig på dessa sökord. Så här gör du: Klicka först på ”Keyword Magic Tool” från Semrush-verktygsfältet. Ange ett ämne som din webbplats täcker, välj din plats och tryck på ”Sök”. För att filtrera dina resultat till endast utvalda utdrag klickar du på ”Avancerade filter”, klickar på navigeringsfältet under ”SERP-funktioner” och väljer rutan ”Utvalt utdrag”. Klicka sedan på ”Tillämpa”.

Nu är resultaten filtrerade till endast sökord som utlöser ett utvalt utdrag. Du kan klicka på ett sökord för att se vem som har det utvalda utdraget för det. Detta tar dig till sökords

3. Svarsmotormarknadsföring (AEO)

Vad du behöver veta

AI och chatbots förändrar hur användare söker och hittar information. Som svar använder vi oss av Svarsmotormarknadsföring (AEO) för att anpassa vårt innehåll och förbereda oss för framtiden för SEO. AEO är processen att optimera innehåll för så kallade svarsmotorer. Svarsmotorer är (generellt) AI-drivna teknologier som syntetiserar information för att svara på konversationella frågor för användare. Tänk: ChatGPT, Google SGE, Microsofts Bing chatbot. Med tillgängligheten av chatbots, smarta assistenter och röst sökning, söker användare alltmer omedelbara svar utan behovet av att klicka sig vidare till en webbsida.

Hur du förbereder dig

Ditt team bör fokusera på att utveckla en AEO-strategi som sitter bredvid (eller ovanpå) traditionella sökmotoroptimeringsstrategier. AEO prioriterar optimering för svarsbaserade frågor. Detta innebär att skapa kortfattat, tydligt och direkt innehåll som lätt kan tas upp av AI och maskininlärningsalgoritmer och citeras inom AI-genererade svar. En strategi är att implementera en robust Q&A-stilformat i det mesta eller allt av ditt innehåll.

Tänk att inkludera FAQ i dina artiklar. Ta sedan ett steg vidare för att strukturera långformigt innehåll runt nyckelfrågor och scenarier som en användare kan använda i en konversationell sökning. Hur? Använd Semrushs Keyword Magic Tool för att identifiera vanliga frågor och long-tail-frågor relaterade till ämnen som är viktiga för ditt företag. Starta verktyget från Semrush-verktygsfältet. Skriv sedan in ett ämne i sökrutan, välj din databas och klicka på ”Sök”.

Därifrån klickar du på ”Frågor” -växeln. Använd denna lista över rekommenderade frågor för att vägleda och komplettera din innehållsstrategi. Införliva frågorna (och svaren) i relevant innehåll (både nytt och befintligt). Gör ditt innehåll mer synligt för svarsmotorer genom att:

 • Identifiera och införliva konversationsnyckelord och fraser som användare kan använda i konversationella sökningar
 • Strukturera innehåll som svar på vanliga frågor eller förfrågningar relaterade till de ämnen du riktar dig till
 • Skapa innehåll i ett format som är gynnsamt för utdrag. Som punktlistor, tabeller eller korta stycken.
 • Implementera schema markup för att hjälpa sökmotorer att förstå sammanhanget och innehållet på din sida

AEO innebär också att optimera ditt innehåll för SERP-funktioner som framhäver direkta svar. Vår studie om att maximera People Also Ask (PPA) -möjligheter diskuterar hur man ökar sannolikheten för att ditt innehåll visas på SERP-funktionen. SEO och AEO är inte exakt samma sak. Men att anpassa båda strategierna är möjligt. Denna strategi säkerställer att ditt varumärke förblir synligt och relevant. Även när användare alltmer söker direkta svar och utnyttjar röst sökning och AI-drivna plattformar.

Vad du behöver veta

SEO fokuserar alltmer på strategier för att visa tydlig expertis inom ett visst ämne. Detta kallas ofta för ämnesauktoritet. Att etablera ämnesauktoritet innebär att

5. Video SEO

Vad du behöver veta

Att skapa videoinnehåll som rankas högt i Google-sökresultat (samt på YouTube) är en stor möjlighet för många marknadsföringsteam. Antalet digitala videovisare över hela världen förväntas nå nästan 3,5 miljarder vid slutet av 2023. Och sökmotorer har lagt märke till detta. Wyzowls rapport om video marknadsföring 2023 visar vikten av videoinnehåll i framtiden för SEO med några få nyckelfynd:

 • 51% av människor är mer benägna att dela video än någon annan typ av innehåll
 • En all-time high på 91% av företagen använde video som en online marknadsföringsverktyg 2023
 • 89% av människor säger att titta på en video har övertygat dem att köpa en produkt eller tjänst

Så hur kan du använda video SEO för att öka din kundbas och driva företagstillväxt?

Hur man förbereder sig

Ta tag i din kamera och börja spela in. Men bara efter att du har en solid video SEO-strategi. Det är lätt att bestämma sig för att skapa videor eftersom det ser lovande ut. Men gör det inte utan en plan. Wyzowls rapport visar att 70% av icke-video marknadsförare planerar att börja använda video. Så vi kan förvänta oss fler videor och konkurrens om publikens uppmärksamhet, och att skynda in kan ge suboptimala resultat.

En pålitlig strategi hjälper dig att skilja dina videor från resten, säkerställa att din publik ser ditt innehåll, värderar det och fortsätter att komma tillbaka för mer. Använd YouTube-sökbegreppsverktyg för att hitta och implementera relevanta målrelaterade sökbegrepp i videons titel, beskrivning och taggar för att förbättra upptäckbarheten.

Semrushs Keyword Analytics för YouTube-appen kan hjälpa dig att hitta populära sökbegrepp för att förstå vad dina prospekt söker efter och skapa innehåll som matchar det de vill ha. Till exempel kan du se hur de bästa sökbegreppen presterar under perioder som den senaste månaden. Efter att ha fått dina målsökord, arbeta med din videoproduktion och distribution med följande tips:

 • Använd designverktyg som Canva för att designa övertygande och relevanta miniatyrer för att öka klickfrekvensen (CTR)
 • Inkludera transkriptioner för att göra dina videor tillgängliga och implementera kontrollpunkter för separata idéer för en anmärkningsvärd användarupplevelse (UX)
 • Lägg till metadata och beskrivningar med dina målsökord för att tillåta sökmotorer att förstå ditt videoinnehåll snabbare och ranka din webbplats högre.

6. Evolving Sökmotor Ranking Faktorer

Vad du behöver veta

Sökmotor ranking faktorer utvecklas för att prioritera trovärdigt och expertinnehåll som omedelbart ger det bästa svaret på användarnas frågor. Men hela utbudet av ranking faktorer och deras relativa betydelse är mer i förändring än någonsin. Enligt en Statista-undersökning av mer än 3 500 SEO-professionella är de tre ledande framväxande SEO-faktorerna för sökresultat globalt:

 • Maskininlärning / AI (11,3%)
 • Core Web Vitals (10,8%)
 • E-E-A-T och betrodda källor (10,2%)

Denna utveckling drivs av avsikten att leverera sökresultat som exakt svarar på användarens fråga och tillhandahåller ytterligare värdefull information från trovärdiga källor. Att förstå och anpassa sig till dessa faktorer kan hjälpa dig att uppnå och bibehålla höga SERP-positioner mitt i den hårda konkurrensen.

Hur man förbereder sig

Förankra din SEO-strategi i den grundläggande och oföränderliga grund som utgör Googles sökalgoritm – användarupplevelsen. Även om definitionen av en bra användarupplevelse har förändrats över åren har Google konsekvent prioriterat att tillhandahålla de bästa resultaten för användarna över andra faktorer. Det är säkert att anta att framtiden för SEO kommer att fortsätta denna trend.

Hur fokuserar du på användarupplevelsen? Att se till att ditt innehåll konsekvent tillhandahåller de mest hjälpsamma, korrekta svaren på ett användarvänligt sätt är avgörande för att bibehålla och förbättra dina SERP-positioner mitt i utvecklande ranking faktorer. Utveckla innehåll som visar djup kunskap och expertis inom ditt område. Du kan kontakta SME för att pitcha citat i dina inlägg och förbättra innehållets trovärdighet. Förbättra din webbplats användarupplevelse genom att optimera för Core Web Vitals, mätvärden som Google anser vara avgörande för en webbsidas totala användarupplevelse.

Du kan använda Semrushs Site Audit-verktyg för att få en rapport om din webbplats Core Web Vitals-prestanda. Rapporten visar dig problem med din webbplats Core Web Vitals-prestanda och ger rekommendationer för att åtgärda varje problem. Genom att integrera dessa SEO-taktiker och optimera för att hjälpa din målgrupp kommer ditt innehåll att förbli synligt, relevant och auktoritativt i både sökmotorernas och användarnas ögon.

7. Uppfräschning av befintligt innehåll

Vad du behöver veta

Med ökande konkurrens och innehållshastighet är det avgörande att regelbundet uppdatera och uppdatera ditt innehåll för att behålla relevans och ranking i SERP. Innehållshastighet hänvisar till volymen av innehåll som publiceras inom en specifik tidsram.

Ta hänsyn till inflödet av videoklipp på plattformar som YouTube, där skapare laddade upp en häpnadsväckande motsvarighet till 30 000 timmar nytt innehåll varje timme från mitten av 2022. Denna ökade innehållshastighet innebär att livscykeln för innehåll accelererar.

Vad som betraktas som relevant eller värdefullt kan förändras på en blixt. Följaktligen minskar hylllivslängden för innehåll. Att hålla sig i framkant eller till och med bara följa kräver en noggrann, pågående ansträngning för att uppdatera och uppdatera befintligt innehåll. Att uppdatera innehåll handlar inte bara om att hålla fakta eller siffror uppdaterade. Det kräver också att se till att innehållet fortsätter att anpassa sig till användaravsikten, följer SEO-bästa praxis och konkurrerar effektivt med nyare material om samma ämne.

Hur man förbereder sig

Anta en strategisk, pågående process för att granska, uppdatera och optimera befintligt innehåll. Se till att ditt innehåll förblir relevant och konkurrenskraftigt mitt i den ökade innehållshastigheten. Börja med att ställa in Positionsökningsfunktionen i Semrush. Detta verktyg låter dig övervaka dina rankingar för viktiga sökord. Sedan kan du ställa in larm för fluktuationer eller förändringar i din position. Om en sida verkar falla av SERP kan du utföra en målinriktad analys och uppdatera eller optimera. Ytterligare läsning: Steg-för-steg-guide till att genomföra en innehållsrevision 2023

8. Skiftande användarsökningsavsikt

Vad du behöver veta

Användarsökningsavsikt skiftar mot transaktions- och kommersiella sökord när Google omkalibrerar SERP för att avleda uppmärksamheten från rent informativt innehåll. Insikter från vår State of Search-studie visar att Google har förskjutit balansen inom sökmotorresultatsidorna (SERP). Det finns en uppåtgående trend inom transaktions- och kommersiella sökordgrupper. I motsats till detta har navigerings- och informations sökordgrupper sett en motsatt riktning, vilket indikerar en förskjutning i Googles fokus bort från rent informativa resultat.

Sökinsikt har alltid varit en avgörande komponent i SEO-strategin, vilket säkerställer att innehållet överensstämmer med användarens behov och önskningar. Men med AI: s framsteg och konversations sökteknologier utvecklas frågornas natur, vilket markerar en betydande förskjutning i framtiden för SEO. Användare engagerar sig alltmer i sökmotorer mer konversationsmässigt, söker ofta omedelbara svar och använder röst sökbarhet.

Hur du förbereder dig

För att anpassa dig till den skiftande användarsökningsavsikten, för att ompröva och omstrukturera din innehållsstrategi för att möta dessa utvecklande behov. Här är vad du ska göra:

 • Förstå den nya avsikten: Använd Semrushs Keyword Magic Tool för att utforska hur sökord relaterade till ditt företag används på nya sätt, med fokus på transaktions- och kommersiella avsikter. Analysera de frågor som ställs och fraserna som används för att säkerställa att ditt innehåll effektivt svarar på dessa frågor.
 • Optimera för transaktionsfrågor: Se till att dina produkt- och prissidor och annat transaktionsorienterat innehåll är optimerat för sökmotorer och användare. Använd Semrushs On-Page SEO Checker för att säkerställa att dessa sidor är optimerade för sina målsökord och användar avsikter.
 • Övervaka prestanda: Håll noga koll på hur dessa förändringar påverkar din trafik och konverteringar med Semrushs Position Tracking-verktyg. Justera din strategi baserat på realtidsdata för att kontinuerligt anpassa dig till skiftande användarsökningsavsikt.

Skiftet i användarsökningsavsikt pågår. Använd Semrushs Topic Research-verktyg för att hålla dig uppdaterad om nya trender inom ett ämne, vilket säkerställer att din innehållsstrategi utvecklas i takt med användarbehoven. Att navigera i den föränderliga landskapet av SEO kräver en blandning av anpassningsbarhet och strategisk framåtblick.

Är du redo att ligga steget före trenderna? Kolla in Semrushs omfattande verktygssvit för att optimera ditt innehåll och strategier för att navigera i de dynamiska förskjutningarna i sökmotoralgoritmer och användarbeteenden, säkra din digitala närvaro nu och i framtiden för SEO.seo-2024

Vanliga frågor (FAQs)

Kommer SEO att finnas om fem år?

Kort sagt, ja. SEO kommer att fortsätta att existera och utvecklas, anpassa sig till teknologiska framsteg och förändrade användarbeteenden. Kärnprincipen att optimera innehåll för att snabbt hittas och vara till hjälp för användare kommer att fortsätta, men med nya strategier och taktiker för att anpassa sig till nya sökmotoralgoritmer och användarpreferenser.

Kommer AI att döda SEO?

Nej, AI kommer inte att döda SEO. Istället kommer det att förvandla det, precis som vi ser med AEO. AI-teknologier som GPT-4 förbättrar SEO genom att ge djupare insikter, automatisera uppgifter och möjliggöra mer personliga användarupplevelser. SEO-experter måste anpassa sig genom att använda AI för att optimera innehåll och strategier på ett effektivt sätt, säkerställa att de överensstämmer med sökmotoralgoritmer och användaravsikt.

Är SEO fortfarande värt det 2024?

Absolut. SEO är fortfarande en kritisk komponent i digital marknadsföring, som säkerställer synlighet i sökmotorresultat och driver organisk trafik. Metodikerna kan utvecklas, men nödvändigheten att optimera för sökmotorer kommer att fortsätta, vilket gör SEO värt det. Med konsekventa algoritmutmaningar och förändrade användarbeteenden innebär att förbereda sig för framtiden av SEO att implementera en strategiskt tillvägagångssätt för onlineframgång.

Vanliga frågor

Hur startar man en framgångsrik SEO-strategi för sitt företag?

För att starta en framgångsrik SEO-strategi för sitt företag behöver man först identifiera de sökord som är relevanta för företagets verksamhet. Därefter behöver man optimera sin webbplats för dessa sökord genom att förbättra webbplatsens struktur och innehåll. Det är också viktigt att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant för målgruppen och att bygga länkar från andra högkvalitativa webbplatser.

Vad innebär sökmotoroptimering i dagens digitala landskap?

Sökmotoroptimering (SEO) innebär att man optimerar sin webbplats för att den ska rankas högre i sökmotorernas organiska sökresultat. I dagens digitala landskap är SEO en viktig del av digital marknadsföring och en effektiv strategi för att öka trafiken till sin webbplats och öka försäljningen.

På vilket sätt kan man effektivisera sin webbplats för bättre sökmotorrankning?

För att effektivisera sin webbplats för bättre sökmotorrankning behöver man först optimera webbplatsens struktur och innehåll. Det är också viktigt att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant för målgruppen och att bygga länkar från andra högkvalitativa webbplatser. Man kan också använda sig av tekniska SEO-optimeringar som att förbättra laddningstiden på webbplatsen och att använda sig av strukturerad data.

Vilka är de mest kritiska rankingfaktorerna för SEO under 2024?

De mest kritiska rankingfaktorerna för SEO under 2024 förväntas vara användarupplevelsen på webbplatsen, mobilsökvänlighet, laddningstid, kvaliteten på innehållet, och användningen av artificiell intelligens och maskininlärning.

Hur mäter man framgång och resultat inom SEO-arbete?

För att mäta framgång och resultat inom SEO-arbete behöver man använda sig av verktyg som Google Analytics och Google Search Console. Genom att analysera trafiken till sin webbplats och hur den rankar på olika sökord kan man få en uppfattning om hur väl ens SEO-strategi fungerar.

Vilka vanliga misstag bör man undvika när man arbetar med SEO?

Vanliga misstag att undvika när man arbetar med SEO är att använda sig av spammy länkar, att duplicera innehåll på sin webbplats, att använda sig av sökordstäppning, och att inte optimera för mobilsökvänlighet. Det är också viktigt att inte fokusera för mycket på att manipulera sökmotorernas algoritmer utan istället fokusera på att skapa högkvalitativt innehåll som är relevant för målgruppen.