Sökmotoroptimering

Omdirigering och inverkan på SEO-placeringarna

SEO står för sökmotoroptimering. Redirection är en term som beskriver handlingen att vidarebefordra en URL till en annan URL. Att omdirigera en sida innebär vanligtvis att du ger sidan en helt ny URL. Handlingen omdirigering är ganska enkel och används ofta, oftast utan att sidans besökare vet om det. Det finns kostnadsfria verktyg som du kan använda för att kontrollera om dina sidomdirigeringar fungerar som de ska.

När de är korrekt inställda sker en omedelbar omdirigering som ingen ens märker. I en perfekt värld kommer inte heller dina SEO-placeringar att påverkas. SEO, eller sökmotoroptimering, är din nyckel till att få besökare till din webbplats, så det är mycket viktigt att uppmärksamma och hjälpa detta så mycket som möjligt.

När omdirigeringar utförs på rätt sätt kommer de inte att skada dina SEO-placeringar överhuvudtaget. Omvänt kan de, när de utförs felaktigt, förstöra dina SEO-placeringar. Läs vidare för att förstå hur dessa två saker måste fungera tillsammans för att din webbplats ska lyckas och få några tips om hur du ska gå tillväga för att göra det.

Varför ska du använda omdirigeringar i första hand?

Skälen till att låta sidor omdirigeras är många och varierande. Den vanligaste anledningen till att använda en omdirigering är när en URL är trasig eller föråldrad. Eventuellt är hela webbplatsen nu inaktiv. Kanske har du skapat en ny webbplats och vill att de som besöker den gamla webbplatsen ska se den nya i stället. Kanske testar du för att se vilken typ av webbplats som folk gillar bättre.

Om du har flyttat eller tagit bort en sida, eller om du har köpt en ny domän men vill behålla samma webbplats, kan du använda en omdirigering. Eller om du behöver slå ihop flera webbplatser eller till och med styra besökare till nya destinationer är alla anledningar till att inrätta omdirigeringar. När de är korrekt inställda märker besökarna inte ens att de har omdirigerats. Slutligen kräver nya domäner ofta omdirigeringar av en eller annan anledning.

Så här ställer du in en omdirigering

Det går mycket snabbt och enkelt att ställa in en omdirigering genom att kopiera och klistra in. Du måste hitta en lämplig .php-kod, kopiera den och sedan klistra in den i rätt mapp på ditt webbhotell. Den här koden kommer att använda en 301-omdirigering, vilket du snart kommer att se är bra. Detta kommer att föra besökaren till den nya webbadressen även om de skrev in den gamla webbadressen. Eller så fanns det kanske en gammal, föråldrad länk till den tidigare webbplatsen någonstans som de klickade på.

Det är det fina med omdirigeringar. I stället för att du måste leta upp varje länk till din gamla webbplats och ändra den till den nya webbplatsen kan du bara se till att den gamla webbplatsen omdirigeras till den nya webbplatsen. Det kan spara en hel del pengar om du redan har låtit trycka upp och distribuera visitkort eller andra metoder för annonsering. Företag som har funnits i flera år kan ha föråldrade webbplatser som de vill uppgradera.

Kanske är den webbadress som de vill ha inte tillgänglig, eller så behöver de av andra skäl ändra länken till sin webbplats. Om stället har funnits så länge att folk känner till det, eller kanske har alla slags kalendrar, magneter, reklamskyltar osv. runt om i staden, skulle det vara mycket vettigt att bara låta den gamla webbplatsen omdirigeras över till den nya webbplatsen. Med detta sagt spelar det inte ens någon roll vad den nya webbplatsen är eftersom besökarna kan hitta den via den gamla webbplatsen som de redan känner till och litar på.

Typer av omdirigeringar

Det finns tre huvudtyper av omdirigeringar. De är 301, 302 och Meta Refresh. 301 är den typ av omdirigering som rekommenderas av SEO-skäl. En 301 anger att en webbadress har flyttats permanent. 302 betyder att den har hittats eller flyttats tillfälligt. Detta är tre mycket olika metoder med tre mycket olika resultat. Meta Refresh är en egen demonisk nedräkning, vilket kommer att förklaras snart nog. Vilken metod du väljer kommer att vara avgörande för att rädda dina SEO-placeringar, om det är ett problem för dig.

301 Omdirigering

En 301-omdirigering är en permanent omdirigering. 301-redirect är utan tvekan den bästa metoden att använda om du måste använda omdirigeringar på din webbplats. En 301-omdirigering är ett totalt och fullständigt byte av sidor, vilket innebär att omvägssidan nu är huvudsidan. Den gamla sidan kommer inte längre att visas i Googles index, och den nya sidan ersätter den. 301 är det tydliga sättet att omdirigera om det är möjligt. Det är snabbt. Det är smidigt. Det skadar inte alls din SEO-ranking. Vem vet, den sida du läser detta på kan till och med ha omdirigerats från en annan plats utan att du vet om det!

302 Omdirigering

En 302-omdirigering är en tillfällig omdirigering som används för att omdirigera besökare till en annan sida, men bara tillfälligt eftersom du planerar att återvända till den ursprungliga sidan senare. Det ryktas om att 301 och 302 behandlas på samma sätt, men man kan aldrig vara helt säker. 302-omdirigeringar är lite mer komplicerade att installera och underhålla än 301-omdirigeringar, så använd dem sparsamt och lägg ner tid på att vara säker på att du vet vad du gör om du väljer denna väg. Om det är möjligt ska du försöka använda en 301-omdirigering. En dåligt konfigurerad 302-omdirigering kan vara mycket dålig för din webbplats synlighet i sökmotorerna.

307 Omdirigering

Den typ av omdirigering som kallas 307 kom till efter 302-redirect. 307-omdirigeringen bör endast användas när du behöver en tillfällig omdirigering och servern har bekräftats vara 1.1-kompatibel. Ett exempel på ett tillfälle att använda detta är vid underhåll av webbplatsen. Det är nästan omöjligt att med säkerhet veta om sökmotorerna har identifierat en sida som kompatibel, så det är bäst att bara använda en 302-redirect, även om innehållet bara har flyttats tillfälligt.

Meta Refresh-omdirigering

Meta refreshes är en typ av omdirigering på sidnivå, inte på servernivå. De är långsamma och fruktansvärda när det gäller SEO. Det här är rutorna som ingen gillar att se och som dyker upp och säger något i stil med: ”Du kommer att omdirigeras om fem sekunder”, och sedan finns det en nedräkning som ser föråldrad ut. Ingen tycker om dessa, undvik dem om möjligt.

404-fel

När det här meddelandet visas betyder det att webbplatsen inte kan nås på servern. Oavsett om webbadressen har skrivits in felaktigt eller om sidan har raderats är detta inte bra. Det här meddelandet kan också visas om en omdirigering inte är korrekt inställd. Generellt sett innebär ett 404-fel att webbplatsen eller webbsidan inte längre existerar. Det ligger i din webbplats bästa intresse att åtminstone ha ett anpassat 404-fel där användaren kan komma tillbaka till huvudsidan i stället för att hamna i en återvändsgränd. Det är ett säkert sätt att förlora trafik till din webbplats.

410 Fel

410-fel kommer in i bilden om en webbplats innehåller innehåll som har indexerats men som inte borde ha indexerats. Det kommer att tala om för Google att aldrig återbesöka den här sidan eftersom den inte längre existerar. Detta är bra eftersom den då inte längre kommer att visas i sökmotorresultaten. Ett exempel på när detta kan komma till nytta är om du äger ett företag som inte längre erbjuder en viss tjänst. Sidan om den tjänsten behövs inte längre. Dessutom vill du inte att den ska dyka upp i sökmotorns resultat eftersom du kan locka till dig oönskade, felaktiga kunder.

Hur du kontrollerar dina omdirigeringar

Det finns flera olika verktyg som hjälper dig att kontrollera om dina omdirigeringar fungerar som de ska. Ett exempel är ett webbläsartillägg i Chrome som heter Link Redirect Trace. Det kontrollerar om omdirigeringar är trasiga eller felaktiga och varnar dig så att du kan göra ändringar och bevara din SEO-ranking.

  • Ett annat verktyg är Google Search Console. Det gör att du kan kontrollera om det finns 404-fel och åtgärda dem utan att behöva titta på varje sida.
  • Slutligen är Content Forest ett verktyg där du kan kopiera över din webbadress och klistra in den för att kontrollera omdirigeringar. Om det finns några, ger det dig en kod som ska följa med URL:en och kartlägger sökvägen för dina omdirigeringar. På så sätt kan du enkelt kontrollera om det finns fel. Hur du behåller dina nuvarande SEO-placeringar när du omdirigerar
  • När du omdirigerar en URL till en annan är det viktigt att du gör allt du kan för att bevara den ursprungliga sidans SEO-värde. Vi vet redan att servering av en 301 är det bästa sättet att gå till väga när du vill behålla dina SEO-placeringar eftersom det talar om för robotarna att sidan har flyttats permanent.

Tänk på att när du flyttar en sida från en URL till en annan URL kommer det att ta en viss tid för robotarna att hitta 301:an, känna igen den och kreditera den nya sidan med den föregående sidans rankning. Den här processen kan ta ännu längre tid om crawlarna inte besöker sidan särskilt ofta eller om den nya inte löses upp ordentligt.

Varför det är viktigt

När du inrättar omdirigeringar är det viktigt att du inte förlorar eller skadar dina SEO-placeringar. SEO-placeringar är absolut nödvändiga för att få besökare till din webbplats. Oavsett om du försöker sälja något, sprida kunskap eller bara njuta av en hobby är förändringarna att ju fler som hittar din webbplats, desto bättre. Detta gäller i oändlighet om du försöker sälja saker.

Om du har en framgångsrik webbplats som du av en eller annan anledning måste omdirigera, skulle det vara skadligt om den inte var korrekt inställd och du förlorade allt som du hade arbetat för. På samma sätt kan du, även om din webbplats inte var framgångsrik, ändå förlora den lilla ranking du en gång hade om omdirigeringarna inte är korrekt inställda.

  1. Beroende på omständigheterna och orsakerna till att du behöver omdirigeringar kan det vara värt att undersöka om du kan undvika omdirigeringar. Detta kan dock inte alltid göras.
  2. Omdirigeringar är, om de görs på rätt sätt, ett smidigt sätt att få användarna på din webbplats från en URL till en annan. I en perfekt värld kommer bytet att ske omedelbart och de kommer inte att märka något. I slutändan kommer detta inte att skada din SEO-placering på något sätt.
  3. Det kommer inte att ta mycket tid eftersom allt du behöver göra är att kopiera och klistra in en mycket enkel text. Detta kan hittas gratis på nätet på en rad olika ställen. Det kommer inte att kosta dig några pengar om du inte behöver anlita någon för att hjälpa dig, men processen är okomplicerad.
  4. Om du har listat ut hur du ska konfigurera din webbplats är chansen stor att du kan lista ut hur du ska konfigurera omdirigeringar om det behövs. Det kommer inte att sakta ner din webbplats.

Det finns knappast några nackdelar med att använda omdirigeringar, särskilt om det innebär att besökarna får se en nyare, bättre, renare, mer uppdaterad eller snyggare webbplats. Det kommer att gynna alla, framför allt dig, skaparen och den person som kommer att gynnas ekonomiskt av den ökade goda feedbacken. Det finns många hinder att hoppa igenom när man utformar en underbar webbplats och detta är en av de enklare att ta sig igenom, och det är helt värt det.

Det är av yttersta vikt att använda de tillgängliga verktygen för att se till att dina omdirigeringar är korrekt inställda. Du kan inte bara lätt hitta text som du kan kopiera och klistra in gratis för att ställa in omdirigeringar, utan det finns också många gratis verktyg för att kontrollera dem. Det finns ingen ursäkt för att dina omdirigeringar inte fungerar eller skadar dina SEO-placeringar. Gör dig själv en tjänst och dubbelkolla ditt arbete.